punktowane
- matematyka
- język polski
- język angielski
rozszerzone
- język angielski
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
- język niemiecki
- język rosyjski
Technik żywienia i usług gastronomicznych jest bardzo atrakcyjnym zawodem na naszym lokalnym rynku pracy. W ostatnich latach wzrasta liczba punktów gastronomicznych oferujących możliwość zjedzenia posiłku w miłej atmosferze, w związku z czym pracownicy gastronomii są coraz częściej poszukiwani. Coraz więcej osób wybiera wychodzenie z przyjaciółmi do odwiedzania punktów gastronomicznych od odwiedzania się w domach. Równie często restauracje i inne punkty gastronomiczne konsumenci odwiedzają spontanicznie, bez szczególnej okazji i wizyty takie stają się coraz bardziej popularne.
Po ukończonej szkole, technik żywienia i usług gastronomicznych potrafi:
- sporządzać rożne potrawy i napoje, w tym dania dla wybranych grup konsumentów np. dania jarskie;
- opracowywać, planować i oceniać ofertę gastronomiczną;
- organizować usługi gastronomiczne zgodnie z potrzebami klienta;
- oceniać i tworzyć jadłospisy (menu codzienne, okolicznościowe, menu mięsne i jarskie, zgodne z dietą i zaleceniami zdrowotnymi itp.);
- obliczać wartość energetyczną oraz odżywczą przygotowanych posiłków;
- planować posiłki zgodnie z zadaną ilością energetyczną,
- zarządzać lokalem gastronomicznym i innymi usługami związanymi z gastronomią;
- dostosować aranżację sal restauracyjnych, bankietowych i innych zgodnie z potrzebami i zaleceniami klienta,
Możliwości podjęcia pracy zawodowej:
Technik żywienia i usług gastronomicznych może pracować jako:
• szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych
• kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych
• menager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych
• manager zakładu gastronomicznego
• organizator imprez okolicznościowych
• mistrz sztuki kulinarnej
• pracownik firmy cateringowej
• doradca w zakresie prawidłowego żywienia – dietetyk
• organizator usług cateringowych
• pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej
• prowadzić własną działalność