Technik żywienia i usług gastronomicznych

Przedmioty
punktowane
Przedmioty
rozszerzone
Kwalifikacje
Języki obce

Technik żywienia i usług gastronomicznych jest bardzo atrakcyjnym zawodem                na naszym lokalnym rynku pracy. W ostatnich latach wzrasta liczba punktów gastronomicznych oferujących możliwość zjedzenia posiłku w miłej atmosferze,              w związku z czym pracownicy gastronomii są coraz częściej poszukiwani. Coraz więcej osób wybiera wychodzenie z przyjaciółmi do odwiedzania punktów gastronomicznych  od odwiedzania się w domach. Równie często restauracje i inne punkty gastronomiczne konsumenci odwiedzają spontanicznie, bez szczególnej okazji i wizyty takie stają się coraz bardziej popularne.

Po ukończonej szkole, technik żywienia i usług gastronomicznych potrafi:

  • sporządzać rożne potrawy i napoje, w tym dania dla wybranych grup konsumentów np. dania jarskie;
  • opracowywać,  planować i oceniać ofertę gastronomiczną;
  • organizować usługi gastronomiczne zgodnie z potrzebami klienta;
  • oceniać i tworzyć jadłospisy (menu codzienne, okolicznościowe, menu mięsne       i jarskie, zgodne z dietą i zaleceniami zdrowotnymi itp.);
  • obliczać wartość energetyczną oraz odżywczą przygotowanych posiłków;
  • planować posiłki zgodnie z zadaną ilością energetyczną,
  • zarządzać lokalem gastronomicznym i innymi usługami związanymi                         z gastronomią;
  • dostosować aranżację sal restauracyjnych, bankietowych i innych zgodnie               z potrzebami i zaleceniami klienta,

Możliwości podjęcia pracy zawodowej:

Technik żywienia i usług gastronomicznych może pracować jako:
•    szef kuchni, kucharz w: restauracjach, hotelach, pensjonatach, zakładach żywienia zbiorowego, gospodarstwach agroturystycznych i innych
•    kierownik do spraw żywienia w zakładach gastronomicznych
•    menager do spraw planowania i organizacji usług gastronomicznych
•    manager zakładu gastronomicznego
•    organizator imprez okolicznościowych
•    mistrz sztuki kulinarnej
•    pracownik firmy cateringowej
•    doradca w zakresie prawidłowego żywienia – dietetyk
•    organizator usług cateringowych
•    pracownik ruchomej bazy gastronomicznej: lotniczej, morskiej, kolejowej
•    prowadzić własną działalność

Skip to content